account verlanglijstje 0 winkelwagen 0

Hoezo afstand tot de arbeidsmarkt

De kracht van het Doen! Luctor et Emergo: ik worstel en kom boven.

WWIB Zorg op maat- Favorabel stelt zich ten doel om (jong)volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Schreef ik hier al eerder. Een persoon met een beperking. En als je daar een werkplek voor creëert dan ben je gauw al een sociaal ondernemer.
Hoezo sociaal ondernemer, is het niet zo dat het een normaal gegeven is, althans voor mij wel. Daar kom ik iets verder op terug waarom ik dit vind.

Eigenlijk is het de Arbeidsmarkt die een afstand heeft gecreëerd. Is het niet het vooroordeel van het grote etiket dat ooit is gelabeld aan een persoon die net iets anders in elkaar zit. Vroeger was je al gauw de dorpsgek als je IQ je verstandelijke vermogen lager of veel lager was dan de gemiddelde. En als je een fysieke beperking had dan was je ook niet volwaardig voor de arbeidsmarkt. De beperking was op afstand te zien dus kwam er een grote X achter je naam te staan. Afgekeurd! Bammmm. Dat was eenmaal zo, gelukkig zijn ze daarvan teruggekomen en is men in gaan zien hoeveel talenten deze personen bezitten. Dat moet anders kunnen arbeid beperkten werden geselecteerd dus werd er een doelgroepen register opgezet voor personen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ook daar kwamen personen in terecht die tussen wal en schip vielen waar het werkvermogen niet haalbaar is. Dan kom je wat ze nu noemen de nieuwe beschutwerkplek, aantal jaren geleden onder de volksmond het de sociale werkplaats genoemd. Ook zo belangrijk dat daar weer aandacht op wordt gevestigd voor deze groep. Wat voor deze talenten meerwaarde aan het leven geeft en met name de sociale contacten, structuur en zinvol dag invulling die geboden wordt. Dat zijn in mijn ogen de supertalenten! Arbeidsmatig werkzaamheden verrichten binnen hun eigen mogelijkheden van het kunnen. Daarmee ook participeren binnen de arbeidsmarkt.De overheid heeft er een mooi woord voor bedacht participatie! Ja participatie binnen de arbeidsmarkt waar meteen een label doelgroep met verklaring op gedrukt werd. Deze doelgroep vind je veelal in het doelgroepenregister. Groot deel van de participanten waarvan de “Arbeidsmarkt” een afstand heeft gecreëerd staan genoteerd in het doelgroepen register. Maar er is ook natuurlijk een groep die een beperking heeft maar niet onder de doelgroepenregister vallen. Maar waarvan de Arbeidsmarkt die afstand ook heeft gecreëerd. Dat zijn de andere talenten.

Daar ben ik er één van, Ik heb ook talenten en ik was niet beperkt. Maar de mensen om mijn heen en de arbeidsmarkt dachten er anders over. Op 36-jarige leeftijd kreeg ik de label bipolair type 1 (manische Depressiefs) nu 12 jaar stabiel. Daarnaast moet ik dealen met diagnose 2008 spierziekte HMSN 2A progressief. Fysieke achteruitgangen. Regelmatig maak ik gebruik van mijn rolstoel met E-fix aandrijving om mijn zelfredzaamheid te behouden. De andere labels laat ik maar zitten anders staat hier zo mijn hele medisch dossier. En zien jullie alleen mijn labels en niet meer mij als persoon. Beperking hoef geen beperking te zijn het zijn vaak de omgevingsfactoren die de beperking standhouden. Veelal personen die beperkt zijn omdat zij niet over empathische vermogen beschikken. Dat is eigenlijk wel de grootse beperking die een mens kan hebben. Mijn handicap heeft mij gebracht waar ik nu sta. Aan het roer van een mooie sociaal onderneming WWIB Zorg op maat-Favorabel. Medewerkers waarvan de Arbeidsmarkt afstand had gecreëerd.

Zijn wij in bezit van PSO-trede 3 sociaal ondernemer 73,2% en PSO 30+ sociaal return 98% met dank aan Factor Werkt door hun voucher van 2500,- hebben wij dit kunnen realiseren. Daarmee kosten bespaard. Een erkenning op zijn plaats waar wij super trots op zijn. Onze onderneming draait op eigen kracht zonder subsidies gestart. Omdat ik van mening was dat als dit lukt dan is de subsidie die wij voor de toekomst aanvragen meerwaarde om verder te ontwikkelen aan diversiteit werkgelegenheden voor Talenten met een beperking.


Ik ben blij met mijn bipolair en heb er mee leren dealen. Kan er een boek over schrijven Periodes van zwarte bladzijdes en periodes van heerlijk euforie waarbij ik 100 stappen tegelijk deed. Een lichaam dat vaak verzaakt maar gelukkig alles boven mijn nek goed blijft functioneren des te beter. Ze kunnen mij de kont wassen maar zolang ik mij kan verwoorden en mijn Brains mijn niet in de steek laat blijf ik mij inzetten voor de ander met zijn talenten. De afgelopen 3 jaar heeft de trein (Talys) zijn ritten gemaakt binnen locatie Nieuwstadt. Geen rem op te zetten. Ik had een visie voor ogen en ben gewoon gestart met het ondernemen al ging dat niet zonder slag of stoot. Ik was namelijk een aantal jaren afgekeurd en wilde van deze etiket af toen ik wilde beginnen aan deze onderneming leek wel een bevalling. Negen maanden heeft het geduurd om goedgekeurd te worden. Afgekeurd worden ging tien keer sneller. Mijn medisch dossier was de bottelnek. Maar ik heet Angela en als ik ergens voor ga dan laat niets of weinig mij tegenhouden. Met wat erfenis op zak gestart in 2018 met onze onderneming Locatie Nieuwstad WWIB Zorg op maat -Favorabel samen met mijn partner die ook de trein instapte. Zijn beperking is echter dat ik zijn partner ben. Gelukkig is hij die af en toe de trein liet remmen, floot hij bij een stadion om de trein te laten stoppen. Dat noemen wij teamwork en hup op naar het volgende stadion. Altijd ontwikkelingsgericht bezig wat ten goede komt voor de personen waarbij de Arbeidsmarkt afstand had creëert. Kansengelijkheid, medewerkers waarvoor ik respect heb, gemotiveerd zijn, talenten hebben, weinig ziekteverzuim, Samen zijn wij WWIB Zorg op maat-Favorabel.
Dit hele stuk hierboven had ik ook in een paar zinnen kunnen benoemen! Dat zal wel één van mijn beperking zijn. Laat een beperking nooit jouw beperking zijn en ga je dromen werkelijk maken. Lukt het je niet alleen pak dan de handvatten vast die jou aangereikt worden en laat je ondersteunen om jouw doelen te halen waar Jij gelukkig van wordt.